zondag 4 maart 2012

Verbijsterd veld


Op 6 maart komt het onderwijsveld in de Amsterdam Arena bijeen.
Leerkrachten uit het hele land zullen staken en demonstreren tegen de voorgenomen bezuinigingen van 300 miljoen op het speciaal onderwijs.
Maar..... deze maatregelen zullen ook hun weerslag hebben op het reguliere onderwijs......
Het is genoeg geweest.

20 Jaar lang is leugen op leugen gestapeld.
Onder het mom van vernieuwing en verbetering werd de ene na de andere bezuiniging door de strot van het onderwijs geduwd.
20 Jaar rommelen en sleutelen aan het onderwijs heeft het aan de rand van de afgrond gebracht.
Het lijkt er op dat het huidige kabinet met zijn voorstellen actieve euthanasie wil toepassen op de doodzieke patiënt.

In 1992 werd onder de leuze "Weer Samen Naar School" het speciaal onderwijs al grotendeels uitgehold.
Het was veel beter voor kinderen, die een beetje uit de toon vielen vanwege leer- of gedragsproblemen, om in hun eigen sociale omgeving naar school te gaan, bij hun vriendjes te blijven en niet naar een speciale school te worden verwezen. Dat was zielig, dat was sneu voor die kinderen.
's Morgens wachten op het Lubbe-bussie....
Traumatiserend en stigmatiserend voor hun verdere leven.
Helemaal waar, geen woord van gelogen.
En met wat extra inspanning en ondersteuning moest dat toch mogelijk zijn? De "zwaardere" gevallen kregen zelfs een rugzakje mee en leerkrachten zouden worden ondersteund door ambulante begeleiders.
Angstvallig werd verzwegen dat die kinderen in het speciaal onderwijs terecht kwamen in een kleine groep, waar zij werden opgevangen en begrepen door speciaal opgeleide leerkrachten die orthopedagogen, logopedisten en andere specialisten onder handbereik hadden en zo de kinderen op maat konden bedienen. Passender onderwijs heeft nooit bestaan. Maar... dit onderwijs is duur.....
Het risico van sociaal isolement voor deze kinderen is een heel reële, vervelende bijkomstigheid. Zeker. Maar om dan als politiek van de daken te schreeuwen dat het welzijn van kinderen je zo aan het hart gaat, terwijl je deze drogreden alleen gebruikt om een ordinaire bezuiniging door te voeren, is ronduit verwerpelijk.

In de jaren daarna werden de leerkrachten in het reguliere onderwijs steeds vaker geconfronteerd met leerlingen met een speciale zorgbehoefte en werden zij geacht stoornissen te onderkennen en daar adequaat op te reageren, zonder daar ooit voor te zijn opgeleid. Daarnaast moest voor deze leerlingen een uitgebreid zorgdossier worden aangelegd: handelingsplannen worden opgesteld, uitgevoerd en geëvalueerd, om voor de extra faciliteiten in aanmerking te komen.
Er moest worden overlegd met de intern begeleider, met de ouders en eventueel de ambulant begeleider.
Er ontstond een wirwar aan platformen, overlegorganen, samenwerkingsverbanden en netwerken om dit proces toch vooral in goede banen te leiden, met als gevolg een enorme bureaucratische rompslomp.
Daarnaast is de school de afgelopen jaren overspoeld met toetsen, op alle terreinen. Deze moeten worden afgenomen, nagekeken, geanalyseerd. Bij de "opvallers" (want uitvallers bestaan niet meer) moet een diagnose gesteld worden en daarna een handelingsplan worden geformuleerd, wat dan weer moet worden uitgevoerd, geëvalueerd, en vooral nauwkeurig geregistreerd...
O, ja, het "gewone" dagelijkse werk in de klas moet intussen natuurlijk wel gewoon doorgang vinden.
Natuurlijk.
Geen wonder dat de mannen nagenoeg uit het basisonderwijs verdwenen zijn.
Mannen zijn niet zo goed in multitasken.....
Omdat men er achter kwam dat problemen in het onderwijs niet vanzelf verdwijnen als je ze maar lang genoeg negeert of ontkent, werden de problemen gewoon afgeschaft. Problemen bestaan niet meer; dat zijn kansen, uitdagingen.
Bij zulke kul krijgt mijn wijsvinger neigingen om zich te strekken....

En nu?
Met het wetsvoorstel "Passend Onderwijs" wordt het speciaal onderwijs nagenoeg de doodsteek toegebracht door daar 6000 banen weg te strepen, worden de reguliere scholen verplicht een passende onderwijsplek aan te bieden aan leerlingen die extra ondersteuning behoeven, wordt de klassenschaal vergroot en worden rugzakje en ambulante begeleiding afgeschaft.
Passend onderwijs?
Om onpasselijk van te worden.
En nee hoor, het is geen bezuiniging. De vrijkomende gelden worden gebruikt voor prestatiebeloning.
De zoveelste leugen.
Als men leerkrachten werkelijk zou gaan belonen naar prestatie, zou dit een gigantisch gat in de rijksbegroting slaan.....
Als onze minister van Onderwijs beloond zou worden naar prestatie zou ze waarschijnlijk een beroep moeten doen op de voedselbank....

Een minister president die bij zijn aantreden roept dat hij Nederland weer terug wil brengen in de Top-Vijf-Kennis-economie van de wereld en mede voor dit onderwijsbeleid verantwoordelijk is, is óf een verschrikkelijke dombo, óf een aartsleugenaar. Of wil hij die positie misschien bereiken door dan maar in te zetten op de hoogbegaafden en daar extra geld in te steken en de kansarmen gewoon door het afvoerputje te trekken. Nee, de minder begaafden zullen de economie niet uit het slop halen, dus daar moet je niet te veel euro's aan spenderen.
Het zou mij niet verbazen als hij eerdaags de pil van Drion gaat promoten onder 65-plussers, onder het mom van het liberale standpunt dat ieder vrij moet zijn om zijn eigen einde te kunnen bepalen, terwijl hij in stilte hoopt zo het vergrijzingsprobleem en de daarmee oplopende kosten in de zorg en AOW te tackelen. Die uitvreters dragen immers ook niets bij aan het economisch herstel....
Maar goed, dat de sociaal zwakkeren het per definitie niet van de VVD moeten hebben, is algemeen bekend. Het baart meer zorg dat een bewindsvrouwe van CDA huize dit beleid te vuur en te zwaard durft te verdedigen.
Het CDA, met de 'C' van 'Christelijk', in naam dus de partij die opkomt voor de zwakkere in de samenleving.
Je kunt je afvragen, letterlijk en figuurlijk: Hoe is het in de wereld van God mogelijk, zijn ze werkelijk van God los?
Het is dat Hij is opgestaan, anders zou Hij zich omdraaien in Zijn graf.......
Het is al langer duidelijk dat de huidige CDA-fractie in de 2e Kamer, inclusief haar ministers en staatssecretarissen, door machtswellust gedreven, volkomen losgeslagen is van haar principes.
Ook zelfdoding wordt immers principieel verworpen door christenen.....

Dat er bezuinigd moet worden in deze tijden is evident. Dat ook het onderwijs daaraan zijn steentje moet bijdragen in onontkomelijk. Het gaat om de keuzes die gemaakt worden. En om de goede keuzes te kunnen maken zijn twee dingen opportuun: eerlijkheid en visie.
Maar eerlijkheid zoeken onder politici is als het zoeken naar peren onder een appelboom....
En, je kunt de huidige regering veel verwijten...., maar niet dat ze een visie heeft.


De zorgleerlingen die niet langer geplaatst kunnen worden in het speciaal onderwijs, zullen gewoon worden doorgeschoven naar het regulier onderwijs.
Dat is goedkoper.....
Kortzichtigheid ten top.
Je hoeft geen profeet te zijn om te kunnen voorspellen dat ook het reguliere onderwijs in de nabije toekomst volledig vastloopt en dat de kosten in de toekomst, om de gevolgen van deze blunder te repareren, een veelvoud zullen zijn van de 300 miljoen die men nu denkt te kunnen besparen.
Alleen al de stijging van de kosten in de gezondheidszorg, om al die afgebrande leerkrachten weer op te lappen, zal een groot deel van deze bezuiniging teniet doen.

En, wie is uiteindelijk het kind van de rekening?
Juist.
Het kind....

Toen ik in 1971 mijn vader na mijn slagen aan de P.A. berichtte dat ik onderwijzer was, mompelde hij: "Zo... nu boven nog".
Ik werk er nog dagelijks aan, pa.
Maar voor onze Marja is hier volgens mij ook nog een wereld te winnen.....
En wat te denken van Dhr. Elias, prominent VVD'er en woordvoerder onderwijs, die, absoluut niet gehinderd door ook maar enige kennis van zaken, als een olifant door de porseleinkast van onderwijsland dendert, de ene enormiteit na de andere grove leugen debiteert en de schuld van de teruglopende kwaliteit in het onderwijs (en dus van het falende beleid) doodleuk durft neer te leggen bij de luie leerkrachten.
Een gotspe van de bovenste plank!
Is deze stellingname van Dhr. Elias misschien een wraakactie, omdat hij nooit is toegelaten tot het speciaal onderwijs, terwijl zijn verstandelijke beperking toch overduidelijk is?
Ik verdenk deze zielige man er sterk van, dat hij met zijn "ferme optreden" kans denkt te maken, om in een volgend kabinet in aanmerking te komen voor de positie van minster van onderwijs.
Wat God verhoede.
In dat geval kunnen we misschien maar beter naar Griekenland emigreren.
De ellende zal gelijkwaardig zijn, maar je hebt in ieder geval bijna elke dag mooi weer....



Ik wil u het onderstaande filmpje, dat ik surfend op het internet aantrof, niet onthouden.
Een leerkracht en een hulpmoeder treffen de laatste voorbereidingen voor het schoolreisje...
U moet zelf maar bepalen of u er om wilt lachen of huilen.


(gemaakt door Kees van Amstel en Dian Liesker voor Leraar24 van de NTR)


Voorts een artikel uit het dagblad De Limburger: "Brief aan een vlinder" , waarin een vader op indringende wijze zijn bezorgdheid uitspreekt.


P.S.
Op de pagina "liedteksten" vindt u de teksten van "Keesje" en "De School" uit het Cabaretprogramma 10 jaar SSBA. Nog steeds actueel.... helaas.






4 opmerkingen:

  1. Verder woorden zijn overbodig. Nog nimmer een duidelijker verhaal gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed geschreven. Goed verwoord. Niets meer aan toe te voegen. Complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig draag ik geen bril en bekijk alles nog goed!!!Ha, ha

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jan Dingemanse8 maart 2012 om 09:53

    Piet, lang niets gehoord of gelezen van je. Welkom in het Carpe Diem tijdperk. Roerend eens met je analyse. Ben blij niet meer daar te werken.

    BeantwoordenVerwijderen