zondag 3 april 2016

De mug en de olifant


Zeg eens eerlijk.
Wist u dat het associatieverdrag met Oekraïne in april 2015 geruisloos door Tweede (119 voor, 31 tegen) en Eerste Kamer (55 voor, 20 tegen) werd geloodst?
Net als in de overige EU lidstaten overigens, waar het verdrag eveneens met grote meerderheden werd aangenomen.
Het was niet eens in het nieuws gekomen, ware het niet dat de Oekraïense regering onder zware Russische druk vlak voor de ondertekening afhaakte, wat leidde tot een volksopstand en het begin was van alle ellende waar het land tot op vandaag onder gebukt gaat.
Een nieuwe regering ondertekende het associatieverdrag alsnog en het trad daarna in werking.
Hebt u er iets van gemerkt?

Sinds 1 juli 2015 is het in Nederland mogelijk om een raadgevend referendum te organiseren.
Een volksraadpleging.
Elke Nederlander kan zo'n referendum afdwingen door 300.000 handtekeningen te verzamelen, om zo het parlement te dwingen, een genomen beslissing te heroverwegen.
GeenStijl, geassocieerd met het noodlijdende Pownews, greep de nieuwe wet aan om zichzelf eens flink in de kijker te plaatsen om zo de geldschieters, die dreigden de stekker eruit te trekken, op andere gedachten te brengen.
Ze richtten hun pijlen op het associatieverdrag met Oekraïne, al had het willekeurig elke andere wet kunnen zijn.
Maar.... ze beseften dat ze hier een goede kans maakten.
Als ze maar inspeelden op de negatieve onderbuikgevoelens die bij vele Nederlanders leven omtrent de EU en zij het associatieverdrag presenteerden als een eerste stap voor Oekraïne om lid te worden van de EU, dan was de kans groot, dat vele Nederlanders hier in mee zouden gaan.
En zo gebeurde. De 300.000 handtekeningen werden ruimschoots gehaald.....
Een associatieverdrag, dat zich afspeelde in de kantlijn van het politieke circus werd daardoor opgeblazen tot een enorm belangrijk issue.
De mug en de olifant.

Terwijl de discussies door de voor- en tegenstanders van het verdrag dagelijks het nieuws beheersen, hebben de aanstichters al aangegeven dat het hen helemaal niet te doen is om dat associatieverdrag, maar dat hun doel is om de onvrede te mobiliseren binnen de Nederlandse bevolking met betrekking tot de EU.
Ze willen uit de Europese Unie, een Nexit.
Maar ja, daarover een referendum aanvragen, gaat niet.
Dan maar het eerst langskomende onderwerp aanpakken waarin zij hun onvrede over de EU kwijt kunnen: het associatieverdrag met Oekraïne.
Op grond van oneigenlijke argumenten en gekleurde berichtgeving worden wij uitgenodigd om op 6 april te gaan stemmen.
Waarover? Zegt u het maar.
Kunt u nog wijs worden uit alles wat over dat verdrag met Oekraïne wordt verteld?
De een gruwt er van, de ander omarmt het en ze hebben allemaal hun argumenten, waar of niet waar.
Maar ach, het zal zo zijn zoals onze grote goeroe JC reeds zei:
"Elk nadeel heb ze voordeel".

Een "raadgevend" referendum.
Als dit de manier is waarop het Nederlandse volk meent zijn regering "raad" te moeten geven, in hoeverre hebben wij dan nog recht van spreken als wij onze politici bekritiseren?

Alexander Pechtold zal zich wel achter de oren krabben nu hij ziet hoe het instrument van het referendum, waar zijn partij zo lang voor heeft gestreden, wordt misbruikt en op weergaloze wijze onderuit wordt gehaald.
Het referendum. Een feestje voor de democratie wordt het genoemd.
Kosten: 40 miljoen.
Maar ach.......


In een tijd, dat gevangenispersoneel de dreiging voelt zijn baan te verliezen, de zorg nog steeds niet op orde is, het justitiële en defensie apparaat aan alle kanten rammelt, allemaal ten gevolge van bezuinigingen in het verleden, wordt er 40 miljoen over de balk gesmeten, alleen omdat een grote groep Nederlanders zich in het pak heeft laten naaien door Jan Roos.

Ik denk dat ik een handtekeningenactie ga organiseren om een referendum te houden om die hele referendumwet maar af te schaffen.....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten